Electricianul este un meserias special pregatit pentru a lucra cu instalatiile electrice conectate la sursele de curent electric. Este o meserie care implica autorizatii speciale in functie de tipul de instalatie asupra careia se intervine. Electricianul, mai mult decat orice alt meserias pentru a nu isi pune in pericol viata are datoria de a fi foarte atent la respectarea tuturor normelor de securitate si de protectie in timpul lucrului.

Firme autorizate ANRE Bucuresti 

In functie de experienta dobandita, fiecare electrician are tot potentialul de a deveni expert pe un anumit domeniu de activitate. Astfel exista electricieni:

  • Specializati pentru instalarea si punerea in functiune de masini si utilaje electrice la parametri optimi de functionare
  • Specializati pentru a realiza retele electrice conform cu documentatia tehnica primita
  • Specializat pentru revizii tehnice si reparatii in instalatii automatizate
  • Specializati pentru masuratori electrice inainte si dupa instalarea sau dupa repararea echipamentelor electrice si automatizate
  • Specializati pentru lucrul in retelele de telecomunicatii si aici poate sa fie util atestatul cu lucru la inaltime
  • Datorita cresterii complexitatii echipamentelor si utilajelor electrice si automatizate in ultimul timp a aparut si specializarea in electronica.

Un electrician inainte de orice va sti ca trebuie sa lucreze in conditii care respecta normele de siguranta. In sensul acesta el trebuie sa fie dotat in mod corespunzator cu echipamentul de protectie de care are nevoie. Echipamentul acesta difera de la un caz la altul si in general cuprinde manusi speciale izolante, cizme si bocanci speciali izolanti, ochelari care protejeaza si de praf dar si de scantei electrice. Echipamentul va fi verificat in mod periodic astfel incat sa nu fie stricat si sa fie corespunzator cu standardele impuse.

Normele de lucru difera de la un curent la altul si electricianul se poate specializa in functie de curent sau pe trei domenii de activitate. Cei care au terminat un liceu tehnic cu specializarea de electrician si vor sa practice aceasta meserie pasul urmator este sa se intereseze de posibilitatea de a obtine o atestare si o autorizare de la Autoritatea Nationala de Reglementare din domeniul Energiei.