Paratrasnetul reprezinta o investitie pe cat de simpla pe atat de utila care este necesara pentru activitatea de protectie a muncii dar si pentru protejarea cladirilor in general. Toate normele de protectie a muncii prevad instalarea de paratrasnete pe cladiri cu scopul de a spori siguranta in momentul in care au loc furtuni si descarcari electrice.

Instalatie paratrasnet - din ce este format un sistem paratrasnet

Principalele componente din care se compune sistemul de protectie la trasnet sunt:

Tijele de captare – micile componente cu rolul de a actiona ca terminal pentru a se descarca fulgerul. Acestea sunt de marimi si forme diferite si cele mai multe dintre ele au un varf ascutit sau au o forma de sfera lucioasa.

Conductoarele de coborare. Dupa ce curentii electrici sunt primiti in tijele de captare, conductioarele de coborare redirectioneaza curentul catre pamant. Acestea sunt conectate cu tijele pentru captare si sunt puse pe acoperis sau la colturile acoperisului spre priza de pamant.

Prizele de pamant sunt elementele cheie din sistemul de protectie al oricarui imobil si au rol fundamental foarte important. In componenta prizelor de pamant se gasesc si electrozii care sunt ingropati adanc in pamant in jurul structurilor protejate.

Conductoarele de coborare si prizele sunt componente importante ale instalatiei de paratrasnet iar obiectivul principal al unui paratrasnet este sa devieze curentul electric care este descarcate din trasnet spre pamant. De aceea este foarte important sa se amplaseze corect conductoarele de coborare si sa se asigure o buna functionare a prizelor de pamant.

Stabilirea necesitatii de protectie la transfet si a tipului de instalatie de protectie care va fi utilizat se face doar in urma evaluarii riscului de trasnet.

Efectele loviturilor de trasnet asupra sigurantei oamenilor, instalatiilor si cladirilor pot sa fie unele dintre cele mai distructive. In fiecare an sunt sute de case sau alte proprietati care sunt stricate, deteriorate sau distruse de catre loviturile de trasnet. Avarierea fizica a constructiilor, vatamarea fiintelor vii, deteriorarea sistemelor electrice si electronice sunt cele mai importante avarii produse de catre loviturile de trasnet. 

In momentul in care este analizata posibilitatea de a instala sisteme de protectie la trasnet este important sa se evalueze cat mai corect acest risc. Nevoia de a avea o instalatie paratrasnet ar trebui sa reiasa din evaluarea riscurilor care sunt asociate cu loviturile de trasnet asupra constructiilor.