Una dintre masurile importante care vizeaza protectia muncii atunci cand vorbim despre orice mediu de afaceri este verificarea PRAM. Aceasta denumire se intalneste foarte des sub forma aceasta iar semnificatia sa se refera la verificarea protectiei prin punerea la pamant a instalatiilor electrice si a paratrasnetelor. Este foarte usor sa intelegeti de ce ar fi necesar ca verificarea sa fie facuta si care sunt efectele verificarii in mentinerea sigurantei la locul de munca. In acest articol raspundem la mai multe intrebari importante care duc la clarificarea mai mare cu privire la realizarea masuratorilor PRAM.

Care sunt scopurile principale ale verificarii PRAM?

  • Prevenirea electrocutarii personalului care foloseste instalatiile electrice si echipamentul de lucru
  • Prevenirea incendierii cladirilor
  • Prevenirea distrugerii aparaturii electrice

Cum se fac masurari PRAM?

In primul rand va trebui sa tinem cont de faptul ca avem si un cadru legislativ foarte bine definit pentru tipul acesta de verificare. Astfel verificarea si masurarile sunt efectuate in conformitate cu legile existente. Activitatea in sine implica masurarea rezistentei de dispersie pentru instalatiile de punere la pamant. Acest lucru se va face utilizand un aparat special destinat acestui scop si se va verifica continuitatea instalatiilor care asigura protectia prin punere la pamant. De asemenea aparatul destinat acestor activitati este verificat periodic de metrologia autorizata.

In ceea ce priveste frecventa efectuarii verificarii PRAM ca si activitate de preventie vorbim despre o recomandare clar definita de lege. In sensul acesta recomandarea este pentru a face verificari PRAM de doua ori pe an. Se face o data pe timp uscat si o data pe timp umed pentru a obtine rezultate care tin de toti parametrii. Acolo unde acest lucru nu poate fi facut din motive obiective verificarea PRAM este obligatorie macar o data pe an.

Iti recomandam sa lucrezi doar cu firme specializate si autorizate in aceste tipuri de instalatii pentru a evita accidentele neplacute ce pot aparea ulterior. De asemenea, recomandarea noastra este sa ceri inca de la inceput toate detaliile si ce implica atat ca si costuri cat si ca materiale si respectiv modificari asupra cladirii toate aceste operatiuni.