Prin instalatiile de legare la pamant se intelege un ansamblu format din electrozi care se ingroapa in pamant si care sunt legati intre ei si conductoare de legare la pamant care sunt montate intre electrozi. Intre ei se afla instalatiile electrice.

Priza de pamant - sfaturi utile

Partea principala a instalatiilor de legare la pamant este priza de pamant. Aceasta este alcatuita dintr-un ansamblu de elemente care intra in contact cu pamantul si prin care se face transmiterea curentilor in pamant. Conductoarele de legare la pamant si ingropate in pamant sau neizolate fac parte din prizele de pamant pentru ca si ele participa la transmiterea curentului in pamant. In mod frecvent sunt intalnite retele de conducte metalice de apa potabila, mantale de cabluri care au un contact bun si pe o suprafata mare cu solul putand fi folosite de aceea ca prize de pamant. Ele sunt prize naturale diferite de cele artificiale care sutn formate dint evi din otel care sunt ingropate in pamant cu scopul de a realiza legaturi.

Foarte des se intalnesc retelele de conducte metalice de apa potabila, mantalele metalice de cabluri care au un foarte bun contact si pe suprafete mari cu solul putand sa fie folosite si ca prize de pamant. Ele sunt prize de pamant naturale foarte diferite de prizele de pamant artificiale care sunt formate din tevi de otel ingropate doar pentur a realiza legaturile la pamant. Protectia prin legare la pamant are scopul de a asigura securitatea persoanelor dar si securitatea bunurilor din zona deservita de instalatiile de legare la pamant.

Aceste instalatii au nevoie de cai de curent cu sectiune mare si rezistenta foarte mica in asa fel incat tensiunile care au aparut in conditiile unui curent de defect mare sa nu fie periculoase.

Instalatiile de legare la pamant ar trebui sa satisfaca mai multe cerinte:

  • Instalatiile de legare la pamant ar trebui sa protejeze personalul si sa previna incendiile sau exploziile provocate de loviturile directe de trasnet si de supraincalzirile provocate de curentul de scurtcircuit. 
  • Instalatiile de legare le pamant ar trebui sa conduca curentul de transet si curentii de scurtcircuit fara sa apara valori inadmisibile ale tensiunilor de pas sau de atingere.
  • Instalatiile de legare la pamant ar trebui sa conduca curentul de trasnet si curentii de scurtcircuit fara sa determine aparitia valorilor inadmisibile pentru tensiune de pas sau de atingere.
  • Prizele de pamant pot avea o legatura electrica cu solul cat mai buna. Electrozii nu ar trebui sa fie acoperiti cu vopsea sau impuritati. 
  • Electrozii orizontali se ingroapa la o adancime de cel putin 0.8 m.
  • Electrozii se ingroapa in stratul de pamant cu cel mai bun conductor care se determina prin masuratori specifice.