Orice obiect si in special cele aflate la o altitudine mai mare pot fi lovite de trasnete. Acoperisul casei este cea mai expusa parte la producerea unui asemenea fenomen. Acoprisul imbracat in materiale metalice este predispus la trasnete in timp ce acoperisul ceramic sau cel din beton poate sa devina un bun conducator de electricitate in momentul in care exista un mediu umed.

Sistem paratrasnet - avantaje 

Paratrasnetul reprezinta instalatia de protectie cu ajutorul careia se va capta curentul emis de fulgere si va fi condus in pamant. Montarea de paratrasnete pe acoperis este necesara. Astfel casa va fi aparata de foc si se vor evita incendiile insa sistemul electric si aparatura din casa nu sunt protejate de supratensiunile care apar in timpul furtunilor cu fulgere si tunete. Astfel, montand un paratrasnet va protejati viata proprie si pe cea a familiei si iti asiguri casa.

Atunci cand cumparati un paratrasnet va trebui sa aveti in vedere mai multe aspecte importante. In primul rand trebuie sa te asiguri ca paratrasnetul pe care il alegi are raza de protectie necesara pentru constructie. De asemenea trebuie sa detii toate datele cu privire la inaltimea pentru montare si la posibilitatile de fixare ale catargului respectiv pe constructie.

Trebuie sa ai in vedere si faptul ca trebuie sa se faca o priza la pamant astfel incat sa se asigure rezistenta necesara pentru dispersie. Pe de alta parte trebuie sa urmaresti anumite aspecte in momentul in care se cumpara un paratrasnet asa cum ar fi inaltimea de montare si caracteristica sistemului de a fi montat simplu si usor precum si o cantitate mai mica de elemente necesare pentru a se face coborarile si prizele de pamant precum si raza mare de protectie.

Odata cu momentul in care se procura un paratrasnet se vor cumpara si accesoriile necesare. Printre ele putem enumera si suportii de fixare, clemele si conductoarele de coborare sau prizele de pamant. Locul in care poate fi amplasat un parastrasnet este ales inca de la faza de proiect a cladirii. In conditii normale paratrasnetul se monteaza pe cele ma intalte puncte ale cladirii adica pe acopris. In cazul in care exista un cos de fum, paratrasnetul va fi montat aproape de acesta la o inaltime cu maxim doi metir mai mari decat a celei mai inalte cote.

Montarea unui paratrasnet este obligatorie. Mitul in conformitate cu care exista o cladire mai inalta in jur ne poate feri pe noi de trasnet, nu va salva vieti si nici nu va para socul trasnetului.